BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Monday, February 18, 2013

Pregnancy #2

Dah lama tak update blog...nak blog-hopping pun jarang now...

Yesterday genap 30 weeks, Alhamdulillah...ada lebih kurang 2 bulan lebih la nak deliver Baby#2...berdebar pun iyer..heheh...mudah-mudahan dipermudahkan dan selamat semuanya...amin...
Mula dapat tahu preggy with baby #2 memang terkejut sangat...sebab ingatkan after trying almost for 2 years, susah nak dapat...so memang dah set dalam kepala nih...agaknya memang takde dah la kot rezeki nak dapat #2...redha dengan ketentuan dariNya..in fact masa gi Umrah in March 2012 tu pun, kami berdoa kepadaNya di depan Kaabah, kalau ada rezeki anak dapat anak #2, mudah-mudahan dipermudahkan, kalau ketentuanNya kata takde, kami redha...
Masa Merdeka Day, Cik P dah terlewat few weeks, mula-mula sangat malas nak buat test sebab sebelum ni pun pernah lewat, tapi takde apa-apa pun..tapi lepas few days, takde lagi Cik P...so buat HPT...terkejut tengok ada 2 lines :O pastu beli lagi satu test yang digital, konon nak confirm make sure betoi...
Sebab nak bagi sahih betoi2...malam tu jugak gi jumpa gynae, Dr. Delaila..dia scan nampak memang ada single fertilized egg dalam uterus, syukur Alhamdulillah, still to small, but at least we are rest assured, the baby is in the uterus...macam nak menangis masa tu...sebab sangat-sangat tak sangka...
Early stage pregnancy sampai 16 weeks adalah sangat tak best sebab ada 'evening sickness'...start kul 2pm...semua makanan rasa tak best...yang boleh ditelan adalah makanan yang non-oily, yogurt (plain flavour yang masam semata), cheese, almond, nasi pun kena makan dengan sup or tomyam....tu pun kuantiti sikit...kalau lebih-lebih makan memang akan terkeluar...berat pun turun sikit masa tu...
After 16 weeks, baru lah sedap sikit nak makan...mengidam makan macam-macam tapi semua yang sangat mudah untuk dicari...antara food yang jadi idaman masa tu...chili crab @ Restoren Fatty Crab, nasi goreng ketam @ William's Corner, roti naan garlic with kuah dhal, roti canai homemade; yang ni I dengan my mom buat sendiri je :P, Mandy Lamb @ Al-Rawsha, Triple Play @ Chilis, ayam penyet etc...seme yang senang and tak mengarut pun..bila dapat aje makanan yang diidamkan, tak pandang dah kiri kanan...heheh...dengan itu berat badan pun berjaya dinaikkan semula :P
Fast forward, now dah 30 weeks 1 day, dah masuk 3rd trimester...jalan lama-lama sikit kaki rasa sakit...last weekend gi Mid Valley to 'slash-out' list barang-barang baby...lagi cepat settle lagi baguih, coz kalau tunggu lagi lama takut kaki buat hal..maklumlah perut makin besar, nanti jalan terkedek-kedek macam penguin :)

2 comments :

Hirda Ibrahim said...

kejap je dh 30 weeks kan?
if diri sendiri preggy rs mcm lamanyaaaa masa nk berlalu.

anyway... i know the bb gender and i'm happy for u. Najeeb sure excited nk dpt adik ni kan?

take care of yourself. susah2 beli online jek. mcm aku 2nd pregnancy 98% semua online. pemalas gila nk kuar pi shopping mall.

Puan Mimi said...

aku baca entry ko ni aku yang sebak masa ko tau ko preggy lagi. sebab aku pun teringin macam ko.. teringin nak rasa lagi saat mengandung.. dah lama mencuba, tp tak de rezeki.. tp bila aku pk2 balik, tak pe la, kalau mmg ni juga ketentuan aku (hanya anak 2 orang) aku redha sangat2. sebab at least aku ada zuriat, dari tak de langsung..

take care dear.. tak sabar nak tengok bb baru.. mesti comey cam abang long najib